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County Clerk/Registrar of Voters (CC/ROV) Memorandum # 10063 

TO: All County Clerks/Registrars of Voters 

FROM: 
Cathy Mitchell 
Chief, Elections Division 

RE: Initiative: Petition Signatures 

Recently, the Secretary of State's office learned that o~e or more counties have 
been or may soon be presented with initiative petitions'l or electronic devices that 
are represented as containing initiative petitions, purportedly signed by California 
voters. 

These particular "petitions" raise a new issue in that they purportedly were 
presented to the voter in an electronic format and the voter was asked to provide 
a signature, printed name, and residence address using their finger on the 
screen of a personal electronic device instead of using la pen to write those items 
on a paper petition, The electronic documents containi,ng the images of the 
voter's information have been or may soon be provided electronically, or 
converted to paper and presented, to the county elections office for acceptance, 

After carefully considering the issue, the Secretary of State's office has 
concluded that documents circulated and information gathered in the above 
manner are not valid under current law and may not be accepted by an elections 
official. 

The California Constitution -Article II, Section 10(e) - readS: 

The Legislature shall provide the manner in which petitions shall be 
Circulated , presented , and certified , and measures submitted to the 
electors, 
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The Legislature has set forth numerous requirements ~or those who circulate 
petitions and for elections officials who must determine whether the petitions 
comply with the law and the Constitution. None of the Ipetition circulation 
requirements enacted by the Legislature mention elec\ronically gathering the 
information required by statute to be placed on the petition. There is also nothing 
to suggest that the Legislature contemplated the use of this technology in 
establishing the legal framework for the circulation of ,Iection petitions. 

One requirement is found in Elections Code section 1 do, which reads in part: 

Each signer shall at the time of signing the petit ion or paper personally 
affix his or her signature, printed name, and pl'lce of residence, giving 
street and number, and if no street or number efists, then a designation of 
the place of residence which will enable the location to be readily 
ascertained. (Emphasis added.) 

Even if a voter can personally enter their required info~ation into a personal 
electronic device, that personal electronic device is no the petition itself and it is 
not what is provided to an elections official. What is 0 will be provided, either 
electronically or on paper, to an elections official is a f csimile of the required 9
information that each voter, by law, must personally affix to a petition. Submitting 
a facsimile of the information required to be collected l ind personally affixed by 
EC 100 does not comply with the law. 

If the Legislature and the Governor wish to accommodf'te a new form of 
technology, a change in law is necessary. Any such c~ange in this area will 
undoubtedly raise complex public policy questions involving security, privacy and 
budgetary issues that will need to be resolved. 

If you have any questions, please feel free to contact me at 
Cathy.Mitchell@sos.ca.gov or (916) 657-2166. 
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