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As part of the Uniformed and Overseas Citizens Absentee Voting Act (UOCAVA) and 
Military and Overseas Voter Empowerment (MOVE) Act training conducted by the 
Secretary of State's office, county elections officials and select members of their staff 
also completed an online training module developed by the Federal Voting Assistance 
Program (FVAP). 

Following the training session conducted by our office and the completion of FVAP's 
training module, a number of questions and requests for clarification have arisen. The 
answers to those questions and to others that are likely to come up are provided below. 

UOCAVAIMOVE Act Training and FVAP Training 
Questions and Answers 

Q: Does the UOCAVA apply to military domestic/stateside voters, as well as 
military overseas voters? 

A: Yes. All absent military voters, domestic and overseas, their spouses and their 
dependants are UOCAVA voters and county elections officials are required by federal 
law to mail absentee ballots to those voters no later than E-45. 

The definition of absent is found in the UOCAVA: absent from the place of residence 
where the member/spouse or dependant is otherwise qualified to vote. (U .S.C. 42, 
§1973ff-6 (1).) Moreover, the FVAP training module specifically states that "[a] 
uniformed service member who is living within her voting jurisdiction" is not eligible to 
vote under the federal UOCAVA absentee voting process. That service member can, 
however, submit a state voter registration form and apply for a regular vote-by-mail 
ballot. 
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Q: If a person completes a Federal Post Card Application (FPCA) and lists an 
address within the county in the box labeled "Address where you live now," 
should the county elections official register the person as a UOCAVA voter? 

A: No. The county elections official should register the person as a voter, but not mark 
them as a UOCAVA voter because they are not "absent.'' The county elections official 
should contact the voter and let them know that they are registered and will be treated 
as a regular vote-by-mail voter and that the ballot will be mailed to the address the voter 
filled in as the "Address where you live now. n 

Q: If a person submits a voter registration form and lists a foreign address as 
their mailing address, should the county elections official register that person as 
a UOCAVA voter and send an absentee ballot and/or an FPCA to the voter? 

A: The county elections official should register the person as a UOCAVA voter. If there 
is enough time prior to E-60 to contact the voter and have them submit an FPCA, the 
county elections official should take that course of action. If it is close to E-60, the 
county elections official should send the voter a ballot by E-45 along with an FPCA. 

Q: Are county elections officials required to distinguish between military 
domestic/stateside voters and military overseas voters and track them separately 
in their election management system (EMS)? 

A: Yes. When a county elections office files its UOCAVNMOVE Act reports to the U.S. 
Election Assistance Commission, it is required to distinguish between these two groups 
of voters. 

Q: What is the difference between the two categories of overseas citizen voters? 

A An overseas citizen voter should be provided a full ballot- one that includes all 
federal, state, and local contests- if they complete the Federal Post Card Application 
(FPCA) and check: 

"I am a U.S. citizen residing outside the U.S., and I intend to retu

"A U.S. citizen residing outside the U.S. temporarily." 

rn." 

An overseas citizen voter should be provided with a federal-only ballot- one that 
includes only the federal offices of President, U.S. Senate, and U.S. Congress- if they 
complete the FPCA and check : 
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"I am a U.S. citizen residing outside the U.S., and I do not intend to return." 

-or­

"A U.S. citizen residing outside the U.S. indefinitely." 

Q: When a UOCAVA voter submits an FPCA, how long is that application valid in 
California? 

A: Under California law, the FPCA application is valid unless the voter fails to return an 
executed vote-by-mail ballot in four consecutive statewide general elections. 

When the MOVE Act was signed into law, it removed the provision in the UOCAVA that 
allowed an FPCA to be considered an application for an absentee ballot for the 
following two regularly scheduled federal elections. 

The UOCAVA is now silent regarding how long the FPCA is valid . 

California Elections Code section 3100 provides that when a voter, who qualifies as a 
special absentee voter (a UOCAVA voter), applies for a vote-by-mail ballot, the 
application shall be deemed to be an affidavit of registration and an application for 
permanent vote-by-mail status. 

Sections 3200 and 3201 state that a voter who is eligible and qualifies as a vote-by-mail 
voter shall be entitled to become a permanent vote-by-mail voter. 

Section 3206 states that if a permanent vote-by-mail voter fails to return an executed 
vote-by-mail ballot in four consecutive statewide general elections, the voter's name 
shall be deleted from the permanent vote-by mail list. 

Q: Does a voter who is on vacation overseas and who will be absent from the 
county on Election Day become a UOCAVA voter? 

A: No. Under the law, any California voter who will be away from their home on Election 
Day- regardless of whether they'll be in another town, city, state, or country- can 
apply for and cast a vote-by-mail ballot. 

Under UOCAVA, an overseas voter who must cast a special absentee ballot is defined 
as: (A) an absent uniformed services voter who, by reason of active duty or service is 
absent from the United States on the date of the election involved; (B) a person who 
resides outside the United States and is qualified to vote in the last place in which the 
person was domiciled before leaving the United States; or (C) a person who resides 
outside the United States and (but for such residence) would be qualified to vote in the 
last place in which the person was domiciled before leaving the United States. (U .S . C. 
42, §1973ff -6 (5).) 
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Q: Does the federal write-in absentee ballot (FWAB) or the "military and overseas 
voter generic absentee ballot" satisfy the UOCAVAI MOVE Act requirement to 
mail UOCAVA voters an absentee ballot by E-45? 

A: No. Under the UOCAVA, when a voter requests an absentee ballot, they are 
requesting an absentee ballot, not a write-in absentee ballot. Moreover, pursuant to the 
UOCAVA, the FWAB is designed as a "fail-safe" ballot that the UOCAVA voter should 
access directly. It is not intended to be a document that the county elections official 
sends to the UOCAVA voter. In federal elections, which are covered by the UOCAVA, 
the Secretary of State's office will not issue the military and overseas voter generic 
absentee ballot. 

Q: In California, does the submission of a FWAB act as voter registration for an 
unregistered UOCAVA voter? 

A: Yes, if the submitter checks the box on the FWAB that indicates they would like to 
register to vote and/or request an absentee ballot. Elections Code section 3111 
provides·: "Whenever by any statute of the United States [i.e., the UOCAVA), provision 
is made for vote by mail, an application for a vote by mail ballot under that law may be 
given the same effect as an application for a vote by mail ballot under this code." 

Pursuant to Elections Code sections 3100 and 3104, a special absentee (UOCAVA) 
voter's application for a vote by mail ballot deems it to be an affidavit of registration. 
Therefore, if a UOCAVA voter checks the above-indicated FWAB box, one effect of 
which is to "request an absentee ballot for all elections in which I am eligible to vote," 
the Elections Code deems the FWAB to be an affidavit of registration. 

Q: If a UOCAVA voter submits a FWAB and then timely submits a voted absentee 
ballot, should the absentee ballot be counted? 

A: Yes. This scenario is specifically covered under the UOCAVA (U.S.C. 42, §1973ff -2 
(b)(3)) and is also addressed on FVAP's California page. 

Q: Can permanent overseas voters (the voters who receive the federal-only ballot) 
return their ballots via fax? 

A : No. Under Elections Code section 3103.5, only special absentee voters who are 
"temporarily living outside" of the U.S. can return their ballots via fax . 

Q: Must county elections officials include all contests (e.g., school districts, 
special districts, local bond measures) with the ballot they send to non­
permanent UOCAVA voters at E-60? 

A: Yes. While permanent overseas voters receive federal-only ballots, those UOCAVA 
voters who are overseas temporarily are entitled to vote on all candidates and 
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measures for which the voters is qualified to vote. Therefore, the county elections 
officials must include all contests on the ballot. (See Elections Code section 3103(b).) 

Q: If a UOCAVA voter indicates a certain political party for a contest, but not a 
candidate, should the elections official count the vote for the candidate running 
for that party? 

A: County elections officials should make every attempt to contact the voter for 
clarification. If that is not successful, county elections officials are permitted to count the 
vote for the candidate of that party, assuming there is only one candidate of the 
indicated party. No votes could be cast for nonpartisan offices or for candidates who 
state no party preference (NPP). 

Q: Can UOCAVA voters return their voted absentee ballots by email? 

A: No. Under Elections Code section 3103.5, a UOCAVA voters can return their voted 
absentee ballots by mail or fax only. 

If you have any questions, please feel free to contact me at 
rachelle.delucchi@sos.ca.gov or (916) 651-6971. Thank you. 
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