
FAQ #5 
 
 

QUESTION: 
 
 DO THE IDENTIFICATION REQUIREMENTS OF HAVA 
SECTION 303(b) APPLY TO MILITARY AND OVERSEAS VOTERS 
WHO VOTE-BY-MAIL? 
 

ANSWER: 
 
NO, EXCEPT FOR NON-MILITARY “OVERSEAS VOTERS” WHO 
ARE ONLY OVERSEAS “TEMPORARILY.” 
 

ANALYSIS: 
 

HAVA Section 303(b) requires certain first time voters who register by mail 
to provide identification before voting in person or by mail.  There are, 
however, exceptions specified in HAVA which exempt certain voters from 
having to show identification.  One of the exceptions is set forth in Section 
303(b)(3)(C)(i) which makes the identification inapplicable to a person who 
is “entitled to vote by absentee ballot under the Uniformed and Overseas 
Citizens Absentee Voting Act (42 U.S.C. 1973ff-1 et seq.). 
 
The Uniformed Overseas Citizens Absentee Voting Act (“Act”) provides that 
each state shall “permit absent uniformed service voters and overseas voters 
to use absentee registration procedures and to vote by absentee ballot in 
general, special, primary, and runoff elections for Federal office.”  
[emphasis added]    
 
The Act defines “absent uniformed service voter” as: 
 

(A) A member of a uniformed service on active duty who, by reason 
of such active duty, is absent from the place of residence where 
the member is otherwise qualified to vote; 

(B) A member of the merchant marine who, by reason of service in 
the merchant marine, is absent from the place of residence where 
the member is otherwise qualified to vote; and 



(C) A spouse or dependent of a member referred to in (A) or (B) who, 
by reason of the active duty or service of the member, is absent 
from the place of residence where the spouse or dependent is 
otherwise qualified to vote. 

[42 U.S.C. 1973ff-6(1)] 
 

The Act defines “overseas voter” as: 
 

(A) An absent uniformed services voter who, by reason of active duty 
or service is absent from the United States on the date of the 
election involved; 

(B) A person who resides outside the United States and is qualified to 
vote in the last place in which the person was domiciled before 
leaving the United States; or 

(C) A person who resides outside the United States and (but for such 
residence) would be qualified to vote in the last place in which the 
person was domiciled before leaving the United States.  [emphasis 
added] 

[42 U.S.C. 1973ff-6(5)]  
 
Thus, under these provisions of law, the HAVA identification 
requirements, generally, do not apply to military personnel or to their 
dependents who are overseas or to California voters residing overseas 
who were last qualified to vote in California.  However, it appears that 
the identification requirements do apply to non-military California 
residents only temporarily overseas.  It should be noted that those 
subject to the identification requirements who do not present 
identification are entitled to vote “provisional” ballots.   
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