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VMB Policy Question 

Policy Question 
 
What constitutes an expansion of an existing system or components related to a previously 
approved application?  
 
For example, if a county has received approval on a Project Documentation Plan and was 
issued a funding award allocation and was reimbursed for voting equipment secured under 
their plan, and if the county’s current voting system is still certified for use in California, can 
the county be reimbursed for a “new voting system” if they want to replaced the voting 
system identified in their original Project Documentation Plan?   
 
Background 

Elections Code section 19234 was enacted upon the passage of Proposition 41.  
Proposition 41 established the criteria of eligibility for counties to apply for the Voting 
Modernization fund money. Under this section, a county is eligible to apply to the VMB for 
fund money if it meets all of the following requirements: 

    
A. The county has purchased a new voting system after January 1, 1999, and is continuing 

to make payments on that system on the date that this article becomes effective. 
B. The county matches fund moneys at a ratio of one dollar ($1) of county moneys for every 

three dollars ($3) of fund moneys. 
C. The county has not previously requested fund money for the purchase of a new voting 

system.  Applications for expansion of an existing system or components related to a 
previously approved application shall be accepted. 

D. Fund moneys shall only be used to purchase systems certified by the Secretary of State, 
pursuant to Division 19 (commencing with Section 19001), and in no event shall fund 
moneys be used to purchase a voting system that utilizes prescored punch card ballots. 

E. Any voting system purchased using bond funds that does not require a voter to directly 
mark on the ballot must produce, at the time the voter votes his or her ballot or at the 
time the polls are closed, a paper version or representation of the voted ballot or of all 
the ballots cast on a unit of the voting system.  The paper version shall not be provided 
to the voter but shall be retained by elections officials for use during the 1 percent 
manual recount or other recount or contest. 

 
Under the provisions of Proposition 41, the VMB was given the authority to “…reject any 
application for fund money it deems inappropriate, excessive, or that does not comply with 
the intent of this article.”  The proposition further states that a county whose application is 
rejected shall be allowed to submit an amended application. 
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Legal Interpretation  
 
Section 19234 (c) (3) of the Elections Code provides that a county is inelgible to receive 
funds if it has previously requested Proposition 41 funds for the purchase of a new voting 
system, unless the application is for an expansion of an existing system or for the purchase 
of components related to a previously approved application.  Therefore, a county that has 
previously received Proposition 41 funds for a new voting system may not receive additional 
funds to replace that system.  However, the county may receive funds to add additional 
components to that system, as these would be considered components related to a 
previously approved application.  In addition, regardless of whether the county has 
previously applied for funds, it may receive Proposition 41 funds for the expansion of an 
existing system that was purchased by the county. 
  
 
 
 
 
 


